Pojďte si s námi zpříjemnit podzim těmito dobrotami z jedlých kaštanů. Ty nejen skvěle chutnají a můžete je jíst na slano i na sladko, ale ke všemu mají bohatý přínos pro náš organismus. Čistí játra, pomáhají proti průjmu, psychickým poruchám i úzkostným stavům. Připravili jsme si pro vás 5 jednoduchých receptů, které zvládne opravdu každý.
KAŠTANOVÁ KLASIKA
Pečené kaštany znáte z různých trhů snad všichni. Ale věděli jste, že si je můžete lehce připravit i doma? Každý kaštan z vrchu nařízněte do kříže, poté je nechte několik hodin namočené ve vodě. Pak už je stačí jen rozložit na plech a péct v předehřáté troubě na 200 °C. Až vám kuchyní zavoní jejich typická vůně, jsou hotové. V přepočtu na minuty je to asi 15.
KAŠTANY V ČOKOLÁDĚ
Kaštany opět z vrchu nařízněte, zalijte vroucí vodou nechte a je vařit asi půl hodiny, dokud nebudou měkké. Pak je oloupejte a prolisujte. Prolisované kaštany smíchejte se 100 g moučkového cukru. Vznikne vám hustá hmota, ze které vytvořte kuličky. Ty si napíchněte na špejli a namáčejte do čokoládové polevy. Polevu nechte uschnout a můžete podávat.
KAŠTANOVÁ NÁPLŇ DO PALAČINEK
Přibližně jedno kilo kaštanů uvařte (jako v předešlém bodě), oloupejte a znova povařte v sójovém mléce (pro lepší chuť). Prolisované kaštany smíchejte s 200 g medu, 100 ml ananasové šťávy a dření z vanilkového lusku. Vše dobře promíchejte. Vzniklou směs můžete přidat do palačinek, na lívance nebo vafle.
KAŠTANOVÁ NÁDIVKA NA SLANO
Na tento recept vám bude stačit půl kila kaštanů, které uvařte a poté rozmixujte. Rozmixované kaštany smíchejte s na kostičky nakrájenými a v mléce namočenými houskami. Přidejte 300 g mletého masa, 2 vejce, muškátový oříšek, kelímek šlehačky a pepř a sůl. Směs můžete zahustit strouhankou, poté ji zapečte v troubě.
KAŠTANOVÉ CAPPUCCINO
Nenechte se zmást, názvem i konzistencí tato pochoutka sice cappuccino připomíná, ale ve skutečnosti se jedná o vynikající polévku. Budete potřebovat 100 g jedlých oloupaných kaštanů, které povaříte v 500 ml zeleninovém vývaru. Tyčovým mixérem pak kaštany rozmixujte, přidejte sůl, pepř a skořici. Přilijte 200 ml smetany na vaření a ještě chvilku mixujte, dokud nevznikne pěna. Chuť zeleninové polévky s nádechem kaštanů vás nadchne!
Který recept určitě vyzkoušíte? Nebo máte svůj recept, o který byste se s námi chtěli podělit? Nezapomeňte nám ho napsat do komentářů.