Výroba domácího másla

Zdroj: cheesemaking.com

Výroba domácího másla je poměrně jednoduchá – seženeme krávu, podojíme, necháme odstát mléko, sebereme smetanu a v máselnici z ní stlučeme máslo. Tedy, takovýto postup uplatňovaly naše (pra)babičky a v případě bydlení v bytě se použít nedá. Uděláme to tedy jednodušeji.

Co budeme potřebovat:

  • 2 kelímky vysokotučné smetany

Ano, to je opravdu všechno. Pokud chcete mít domácí máslo bylinkové, je samozřejmě nutné si připravit i příslušné bylinky či sůl. Vždycky platí, že čím tučnější smetana, tím lépe. Máslo je totiž složeno hlavně z mléčného tuku. Vybírejte smetanu bez stabilizátorů, případně si ji pořiďte na farmářských trzích. Dostanete čerstvou kvalitu, a ještě podpoříte konkrétního farmáře, ne anonymní firmu.

Postup:

I postup je velice jednoduchý. Smetanu vlijeme do šlehací nádoby a pomocí robotu nebo jiného vhodného nástroje začneme šlehat.

  • Ze smetany se stane šlehačka;
  • a šleháme;
  • šlehačka se začne srážet;
  • a šleháme….

Ze šlehačky se postupně oddělí žluté tukové hrudky. Pak ještě chvíli šleháme, teď už raději pomaleji, abychom vše kolem nezkropili podmáslím. Není nutné přesně trefit konkrétní okamžik, takže až se vám bude zdát, že už je hotovo, máte nejspíš pravdu.

Zdroj: kucharkaprodceru.cz
Zdroj: kucharkaprodceru.cz

Sceďte tukové hrudky, podmáslí nevylévejte. Dá se využít do různých receptů, nahradit jím mléko či prostě jen tak vypít.

Z hrudek teď vymačkejte co nejvíce tekutiny. Napusťte si do hrnce studenou vodu, máslo do ní ponořte a důkladně prohněťte. Vodu zakalenou vymytým podmáslím vylejte a postup zopakujte. Postup několikrát zopakujte, až vám bude zůstávat jen čistá voda. Právě jste svému domácímu máslu prodloužili trvanlivost.

V případě, že jste si připravili bylinky, je teď vhodná doba je použít a vmíchat do másla. Zkuste třeba kopr či pažitku, skvělý je i česnek nebo rozmarýn. Použít lze snad cokoli, co máte rádi. Špetka soli pak celé dílo korunuje.

Důkladně prohnětené máslo napěchujte do vhodné misky, uschovejte v lednici a vychutnávejte, kdy budete chtít.

Share Button

Comments

comments