Recept na focacciu přijde vhod především v momentě, kdy zjistíte, že všechny obchody jsou už zavřené a vy doma nemáte ani kousek chleba. Stačí vám jen chvilka času, abyste připravili vynikající focacciu s mozzarellou. Tento italský chléb se může použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo sendvič. Má křupavou krustu a nadýchanou výplň.
Co budete potřebovat:
- Na těsto
mouku – 250 g
vodu – 150 ml
olivový olej – 25 ml
cukr – 1 čajovou lžičku
sůl – 1/2 čajové lžičky
suché droždí – 7 g - Na náplň
vodu – 1 čajovou lžičku
olivový olej – 1 čajovoulžičku
sýr mozzarella – 100 g
Jak na to?
- V teplé vodě rozmíchejte cukr a olivový olej, poté přidejte mouku, sůl a kvasnice. Vytvořte (rukama, mixérem nebo v domácí pekárně) měkké, vzdušné, nelepivé těsto.
- Namažte plech o průměru asi 26 cm olivovým olejem. Z těsto přibližně vytvořte tvar plechu a opatrně ho na plech položte. Nechte stát na teplém místě, dokud se objem těsta nezdvojnásobí. Poté lehce rozprostřete těsto prsty a potřete lžičkou olivového oleje zředěného s lžičkou vody. To opakujte dvakrát.
- Mozzarellu rozdrťte v ruce nebo ji nastrouhejte na struhadle a posypte těsto.
- Předehřejte si troubu na 180° C. Focaccia se peče asi 15 minut. Po uplynutí této doby je vzdušná focaccia s mozzarellou hotova. Přejeme vám dobrou chuť!
Existuje hned několik variant italského chleba. Můžete si ho připravit s čerstvými rajčaty, olivami, se silnými plátky brambor nebo velice populární je forcaccia s rozmarýnem a solí. V Itálii je rozšířena také její sladká verze – základní těsto lehce posypejte cukrem, nebo přidejte med či rozinky. Tak kterou variantu si oblíbíte vy?