Hledáte recept na originální vánoční cukroví, kterým překvapíte své blízké? Tato, na povrchu křupavá a uvnitř jemná, pochoutka je velice oblíbenou součástí slavnostní italské kuchyně. Její lehce sladká chuť je ideální pro namáčení do kvalitní kávy a skvěle se hodí také k vínu.
Ingredience
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku másla
- 2 čajové lžičky vanilky
- 3 a 1/2 hrnku mouky
- 4 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
Na polevu:
- 2 hrnky prosetého moučkového cukru
- 2 čajové lžičky vanilky
- 6 čajových lžiček vody
Postup přípravy
Cukroví:
- V misce smíchejte mouku a prášek do pečiva.
- Ve větší míse smíchejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce, jedno po druhém. Pořádně směs rozmixujte. Vmíchejte vanilku a přidejte směs mouky a prášku do pečiva.
- Míchejte (nebo mixujte), dokud směs trochu neztuhne a už nebude lepit. Pokud to bude nutné, přidejte více mouky.
- Těsto nechte po dobu jedné hodiny odpočinout.
- Kousek těsta odřízněte a na moukou posypaném povrchu vytvořte asi 3 cm dlouhé “provázky”.
- Vytvořte tvar, který můžete vidět na obrázku níže a umístěte na plech s pečícím papírem.
- Pečte asi na 190 stupňů Celsia, přibližně 8 – 10 minut.
- Před tím, než cukroví polijete polevou, nechte ho zcela vychladnout.
Poleva:
- Veškeré ingredience smíchejte v misce, aby se vytvořila spíše hustá, než řídká, hmota. Ale aby byla stále tekoucí.
- Vrchní část vychlazeného cukroví do ní ponořte, poté ho vraťte a polevu nechte okapat.
- Než poleva zcela zaschne, můžete cukroví ozdobit cukrovým sypáním.
Hledáte další inspirativní recepty na vánoční cukroví? Připravili jsme si pro vás cukroví raz, dva tři, cukroví z taveného sýra nebo vynikající čokoládovo – marcipánové cukroví.
A který druh cukroví milujete vy? Napište nám do komentářů.
Zdroj obrázků: cakescottage.com