Jablko 10x jinak

Jablka jsou nejvíce spotřebovávaným ovocem v ČR. Milujeme je! Ale zrovna v tomto období, kdy jich je všude spousta, už vám dochází nápady co s nimi dál? Už nemusíte přemýšlet, sepsali jsme vám pár tipů jak s nimi naložit.

  1. Osvěžte svou pleť. Rychlý, jednoduchý a levný způsob, jak oživit svou pleť. Odpeckované, oloupané jablko nastrouhejte a naneste na tvář.  Nechejte působit 15 minut, poté smyjte a obličej nakrémujte. Tuto kúru stačí nanášet jednou za týden. Po několika aplikacích si všimněte, jak vaše pokožka bude vypnutá a hladká.

    Zdroj: organicxbenefits.com
    Zdroj: organicxbenefits.com
  2. Jablečné chipsy. Chcete se zbavit brambůrku, ale prostě musíte něco “zobat” u televize? Vyměňte brambůrky za jablka. Ptáte se jak? Je to úplně jednoduché. Jablka si nakrájejte na jemné plátky, které promíchejte se skořicí. Plátky vyskládejte na plech s pečícím papírem a pečte dozlatova při 120°C.

    Zdroj: greatist.com
    Zdroj: greatist.com
  3. Omáčka z jablek. Z jablek si rovněž můžete udělat výbornou omáčku k masu. Nastrouhejte přibližně kilo jablek, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku a koření dle chuti (lžička pálivé papriky, kari, zázvor, sůl). Vše dohromady půl hodiny vařte, přidejte hrozinky, hrnek cukru, vše pečlivě promíchejte a nechejte vařit. Hotovou omáčku nechejte uležet a můžete si ji zavařit do skleniček. Teď už nemusíte uvažovat, co vařit v neděli na oběd! S touto omáčkou k masu a s naší dýňovou polévkou určitě sklidíte úspěch!

    Zdroj: grubdaily.com
    Zdroj: grubdaily.com
  4. Horký jablečný nápoj. Znáte ho? Pro nastávající dlouhé večery je báječný! Nalijte jablečný mošt do hrnce, přidejte skořici, hřebíček a nechejte povařit.

    Zdroj: kuchnialidla.pl
    Zdroj: kuchnialidla.pl
  5. Jablečný drink. Schází vám energie? Tak tento recept je určen právě pro vás! Ve sklenici promíchejte citronovou šťávu z celého citronu, lžičku mátového sirupu, lžičku medu, jablečnou šťávu asi ze 3 jablek, nechejte vychladit v lednici a  máme hotovo!

    Zdroj: pediatricsnow.com
    Zdroj: pediatricsnow.com
  6. Jablečný kompot. Jablka nakrájejte na menší kousky (třeba měsíčky), zalijte vodou, přidejte skořici, badyán, vše dejte vařit. Před tím, než se jablka úplně dovaří, přidejte cukr dle chuti.

    Zdroj: tideturned.org
    Zdroj: tideturned.org
  7. Jablečná přesnídávka. Jednoduchý a rychlý recept na 1,5 litru přesnídávky. Oloupaná a nastrouhaná jablka (10 kg) dejte do hrnce a zalijte hrnkem vody a začněte vařit. Poté do hrnce přidejte 5 lžic cukru a 1 vanilkový cukr. Vařte přibližně 10 minut. Mezitím si v hrnku s vodou rozmíchejte pudinkový prášek a ten potom přilijte do hrnce k jablkům. Vařte asi 5 minut. Poté si směs rozlijte do předem připravených sklenic a nechte vychladnout. K jablkům můžete dle chuti přidat i jiné ovoce.

    Zdroj: receptyonline.cz
    Zdroj: receptyonline.cz
  8. Jablkový křen. Myslíte, že kyselá jablka nemají žádné využití? Ale mají! Oloupejte je a nastrouhejte nahrubo, zakápněte je octem. Nechte je chvilku odstát. Dále budete potřebovat vývar, který lehce ohřejete a do něj vložte již připravená jablka. Poté přidejte jemně nastrouhaný křen, vše pečlivě promíchejte a jablečný křen je na světě!

    Zdroj: zahradkarumrok.cz
    Zdroj: zahradkarumrok.cz
  9. Jablečné řezy. Ani na sladké jsme nezapomněli! Pro tyto řezy budete potřebovat jen listové těsto, jablka, pudink a cukr. 500 g listového těsta si rozdělte na dvě půlky. Obě půlky těsta rozvalte do velikost plechu (hlubokého). Dle návodu si uvařte pudink a ten poté nechejte vychladnout. Na plech dejte jednu placku těsta, na placku rozdělte nastrouhaná jablka, na která vylijte pudink. Poté vše zakryjte druhou plackou těsta. Pečte dozlatova. Pokud máte rádi sladké, určitě vyzkoušejte i náš recept na dýňový cheesecake nebo na zdravou a výživnou vriantu brownies.

    Zdroj: foodclub.cz
    Zdroj: foodclub.cz
  10. Květiny z jablek

 

Byly vám tyto rady k prospěchu? Znali jste je? Nebo chcete vědět víc? Napište nám o tom!

Share Button

Comments

comments