Milujete polévky? Pak vás jistě uchvátí barevná a velice chutná vietnamská polévka Pho, která vám provoní celý byt. Ponořte se s námi do tajemství její přípravy a pak si užívejte skvělé chuti, které se jistě nebudete umět nabažit. Navíc je polévka tak vydatná, že nebudete potřebovat ani hlavní chod.
Co budete potřebovat na cca 4 porce:
- 2 – 3 větší morkové kosti
- 500 g hovězí oháňky
- 500 g hovězí kližky
- 500 g falešné svíčkové, plece nebo kýty
- 1 ks cibule
- 4 ks jarní cibulky
- 1 – 2 ks červené cibule
- 1 svitek skořice
- 5 hvězdiček badyánu
- 3 tobolky kardamomu
- 80 g čerstvého zázvoru
- 4 porce rýžových nudlí
- 1 svazek koriandru
- 1 svazek mexického koriandru
- 1 svazek vietnamské máty
- 1 balení klíčků mungo
- 2 chilli papričky
- 1 ks citronu
Jak na to?
- Nejprve se pusťte do důkladných příprav samotných surovin. Veškeré bylinky propláchněte v míse s vodou, kterou alespoň dvakrát vyměňte. Vietnamská máta se jí i se stonkem, odstraňte pouze dřevitou část.
- Vařenou kližku a syrovou falešnou svíčkovou nakrájejte na tenké plátky.
- Na jeden talíř dejte klíčky mungo, vietnamskou mátu a mexický koriandr. Na druhý talíř si připravte na měsíčky nakrájený citron a nadrobno nakrájené chilli papričky.
- Nudle si na hodiny namočte do studené vody. Až pak je 30 sekund vařte v sítku. Po uvaření je můžete rovnou rozdělit do misek.
- Poté do misky přidejte maso, nasekaný koriandr, jarní i červenou cibulku. Nakonec vše zalijete vývarem, jehož recept najdete na dalších řádcích.
Jak na vývar?
- Do hrnce dejte kosti, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Vodu slijte, kosti umyjte. Umyté kosti společně s oháňkou opět zalijte studenou vodou a opět přiveďte k varu. Tímto postupem přispějete k tomu, aby byl vývar čirý. Pokud tomu tak zatím není a objeví se na hladině tmavá pěna, postup s omytím zopakujte. Žádná tmavá pěna se neobjevila? Ztlumte plamen a sesbírejte pěnu světlou.
- Podélně rozpulte zázvor a paličkou na maso ho poklepejte. Společně s rozpůlenou cibulí, skořicí, badyánem a kardamomem ho nasucho opražte na pánvi. Koření pražte do té doby, než bude mít cibule na řezu hnědou barvu.
- Opražené koření přidejte do vývaru společně s 2 lžícemi soli a hovězí kližkou. Ztlumte plamen a nechte vývar táhnout přibližně 5 až 6 hodin. Maso vařte asi 2 – 3 hodiny, poté ho z vývaru vyjměte a nechte vychladnout.
Receptů na tuto vietnamskou polévku najdete nespočet. I vy si můžete recept doladit podle svých chutí a preferencí. Na závěr můžete přidat koření z vaší zahrádky a dle chuti také již nachystané chilli nebo citron.
A co vy? Vaříte doma tuto polévku?
Zdroj: apetitonline.cz